Άρθρα
Μήπως έχω ΔΕΠΥ;
Αναρτήθηκε
Μήπως έχω ΔΕΠΥ;
Όσο αυξάνει η ενημέρωση του κοινού γύρω από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) τόσο περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια διαταραχή που “κουβαλάνε” από νεαρή ηλικία, τα συμπτώματα της οποίας επιμένουν και στην ενήλικη ζωή. Όπως κάθε ψυχοπαθολογία ή διαταραχή, έτσι και η ΔΕΠΥ, εκδηλώνεται σε κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, ενώ οι ενήλικες με ΔΕΠΥ, δεδομένου ότι φέρουν συμπτώματα της διαταραχής από μικρή ηλικία, συχνά έχουν βρει τρόπους να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις της διαταραχής και να ρυθμίζουν τη ζωή τους παρά ταύτα. Επιπρόσθετα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά αλληλοκαλύπτονται ή συγχέονται με συμπτώματα άλλων διαταραχών που πολύ συχνά συνοδεύουν τη ΔΕΠΥ: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, εθισμοί μεταξύ άλλων. Πρόκειται για τη λεγόμενη συννοσηρότητα, όταν μια διαταραχή, συχνα και επειδή δε διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, συνυπάρχει με άλλες ψυχοπαθολογίες.
Για τους παραπάνω λόγους, η διάγνωση της ΔΕΠY στην ενήλικη ζωή είναι συχνά πρόκληση για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η σωστή διάγνωση ωστόσο είναι απαραίτητη προκειμένου το άτομο να ανακουφιστεί από τη γνώση και τη κατανόηση των συμπτωμάτων του και των δυσκολιών στη καθημερινή ζωή που αυτά συνεπάγονται. Ενώ η ΔΕΠY είναι διαταραχή που δε γνωρίζει οριστική θεραπεία, ωστόσο είναι διαχειρίσιμη με τη κατάλληλη αντιμετώπιση. Τρόποι διαχείρισης της ΔΕΠY είναι, ανάλογα με τη περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία, η ψυχοεκπαίδευση και η εκμάθηση τεχνικών προκειμένου για την εξομάλυνση των συμπτωμάτων.
Γίνεται, επομένως κατανοητό ότι η διάγνωση της ΔΕΠY είναι απαραίτητη προκειμένου το άτομο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής και να είναι λειτουργικός/ή, καθώς η διαταραχή επηρεάζει πολλαπλές εκδηλώσεις της ζωής του. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ΔΕΠΥ, τα ακόλουθα συμπτώματα ενδεχομένως ακούγονται πολύ οικεία:
- - Δυσκολεύεστε στη διαχείριση του χρόνου σας, να βάλετε σε μια τάξη την ημέρα σας και τις υποχρεώσεις σας. Ξεχνάτε λογαριασμούς ή/και ραντεβού, χρειάζεστε διαρκείς υπενθυμίσεις για τις δουλειές της ημέρας και κατορθώνετε να κάνετε (πολύ) λιγότερα από αυτά που προγραμματίσατε. Η ημέρα σας μοιάζει χαοτική, ενώ δε νιώθετε ότι μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, όσο και αν προσπαθείτε.
- Συχνά αναβάλλετε πράγματα και υποχρεώσεις για αργότερα, ενώ μπορεί να ξεκινήσετε κάτι με αρκετό ενθουσιασμό και διάθεση αλλά να μην το ολοκληρώσετε. Αφήνετε δουλειές ή σχέδια ανολοκλήρωτα, εκτός αν πρόκειται για κάτι που σας ενδιαφέρει πολύ. Σε αυτή τη περίπτωση έχετε μάλλον την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά - υπερσυγκεντρώνεστε (hyperfocus) κατ’αποκλεισμό κάθε άλλης δραστηριότητας.
- Αποσπάται η προσοχή σας εύκολα και συχνά, είτε από εξωτερικά ερεθίσματα είτε από εσωτερικά, όπως ένας διαρκής εσωτερικός διάλογος ή διαρκείς σκέψεις που κάποιες φορές μοιάζουν να έρχονται απρόσκλητες.
- Δυσκολεύεστε να παραμείνετε στην ίδια σχολή, δουλειά, σχέση ή γάμο. Έχετε τη τάση να αλλάζετε δουλειές ή/και συντρόφους.
- Είστε παρορμητικοί και μπορεί να πείτε πράγματα που μετά τα μετανοιώνετε. Συχνά σας λένε ότι συμπεριφέρεστε ανάρμοστα σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια, λέτε τα “λάθος” πράγματα ή είστε “περίεργοι” ή “αλλόκοτοι” στις συναναστροφές σας.
- Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Συχνά νιώθετε ότι το συναίσθημα σας κατακλύει και δε μπορείτε να το αναχαιτίσετε, να σκεφτείτε ψύχραιμα και να αντιδράσετε ελεγχόμενα. Αντιθέτως ξεσπάτε το συναίσθημα, ωμό και ανεπεξέργαστο με συνέπειες για τις οποίες εκ των υστέρων αισθάνεστε ενοχή και χρειάζεται να απολογηθείτε.
- Οι δικοί σας άνθρωποι έχουν “κουραστεί πια” από τις συμπεριφορές σας γιατί δε δείχνετε να “μαθαίνετε από τα λάθη σας”.
- Αφαιρείστε και κάνετε λάθη απροσεξίας. Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να “ταξιδεύει” ή να μη μπορείτε να παρακολουθήσετε τον άλλον όταν μιλάει.
- Μιλάτε ακατάπαυστα, ή νιώθετε ότι χρειάζεται συνέχεια να κάνετε κάτι σαν να έχετε ένα εσωτερικό “μοτεράκι”. Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε τη σκέψη σας ή το σώμα σας. Συγκεντρώνεστε καλύτερα όταν είστε σε κίνηση. Σας είναι δύσκολο να περιμένετε τη σειρά σας και διακόπτετε τους άλλους όταν μιλούν.
Χωρίς φυσικά η ανωτέρω καταγραφή να είναι εξαντλητική, αν βρίσκετε τον εαυτό σας στα ανωτέρω σημεία, μια επίσκεψη σε ειδικό για τη ΔΕΠΥ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι σας συμβαίνει και να επιδιώξετε την κατάλληλη βοήθεια για να τα αντιμετωπίσετε.
κατηγορίες
tags
- ΔΕΠΥ
- διαταραχή
- ελλειμματικής
- προσοχής
- και
- υπερκινητικότητας
- κατάθλιψη
- άγχος
- αγχώδης
- εθισμός
- συννοσηρότητα
- ψυχοθεραπεία
- ψυχοεκπαίδευση
- διαχείριση
- χρόνου
- οργάνωση
- hyperfocus
- αποσπάται
- η
- προσοχή
- λάθη
- απροσεξίας
- ΔΕΠ
- ADHD
- Ελλάδος
- Hellas
- depi
- depy
- θυμός
- θυμού
- κύκλος
- υπερκινητικά
- παιδιά
- ADD
- τραύμα
- μετατραυματικό
- στρες
- PTSD
- Post
- traumatic
- stress
- disorder